Pranayama

De afgelopen jaren heb ik belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van mijn levensstijl, relaties en prioriteiten. Ik had geen bewust plan, maar het starten van de Dru Yoga Docentenopleiding was een van die stappen en het markeerde het begin van een mooie reis. Tijdens deze reis leerde ik mezelf beter kennen, werd ik me bewust van mijn eigen grenzen en ontdekte ik rust en stilte in mezelf. Om mijn yoga-praktijk te verbeteren, volgde ik de Dru Rugcursus, wat een logische aanvulling was omdat ik eerder rugklachten had gehad en het beoefenen van Dru Yoga mijn klachten aanzienlijk had verminderd.

Pranayama coach en docent 

Gedurende de opleiding begon ik ook te mediteren en groeide mijn interesse voor pranayama, een wezenlijk onderdeel van het achtvoudige pad van yoga dat ons leert bewust te ademen. Dit groeide uit tot een passie voor alles wat met ademhaling te maken heeft, inclusief ademwerk, wat naadloos aansluit bij yoga.

Elk van deze stappen kwam vanzelf op het juiste moment en het proces was soms moeilijk. Toch zou ik voor geen goud willen terugkeren. Ik ben nu veel meer tevreden met wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Vroeger maakte ik vooral keuzes vanuit mijn hoofd, maar nu voel ik wat ik wil en wat goed voor me werkt. Ik ben meer mezelf dan ooit tevoren en Dru yoga, meditatie, pranayama en ademwerk hebben daar aanzienlijk aan bijgedragen. Deze hele, fascinerende reis heeft mijn liefde voor yoga en ademhaling alleen maar vergroot.

Het is mijn grootste wens dat jij ook deze ervaring kunt hebben. Dat je rust kunt vinden in jezelf, dat je jezelf kunt zijn, dat je kunt stralen en voelen dat alles stroomt, terwijl je tegelijkertijd gewoon het leven leidt. Want ja, het leven gebeurt gewoon.

 

Yoga | Meditatie | ademcoach

Als yogadocent, meditatiedocent en ademcoach, help ik je graag bij jouw innerlijke reis.

En dat in een veilige omgeving, steeds binnen je eigen grenzen.

Ik begeleid je op weg om in je hoogste potentieel, jouw authentieke zelf te stappen.

Pranayama

Ademhalingsoefeningen die uw leven kunnen veranderen

Pranayama is een Sanskriet-woord dat verwijst naar verschillende ademhalingstechnieken die worden gebruikt in yoga. De praktijk kan de fysieke, mentale en emotionele gezondheid verbeteren. Het is een krachtig hulpmiddel dat u kunt gebruiken om uw leven te veranderen en te verbeteren.

Wat is Pranayama?

Pranayama is een ademhalingstechniek die wordt gebruikt in de yoga en Ayurvedische geneeskunde. Het verwijst naar de controle en het beheer van de ademhaling om de prana, of vitale energie, in het lichaam te verhogen en te harmoniseren.

De techniek kan eenvoudig of complex zijn en omvat vaak het beheersen van de duur en de intensiteit van de ademhaling. Pranayama kan staand, zittend of liggend worden beoefend en kan helpen om de ademhaling te vertragen, de bloeddruk te verlagen en de geest te kalmeren.

De voordelen van Pranayama

Pranayama kan helpen om de algemene gezondheid en het welzijn te verbeteren door de prana in het lichaam te harmoniseren en te verhogen. Hieronder vindt u enkele voordelen van het beoefenen van pranayama.

  1. Vermindert stress en angst

Pranayama kan helpen om stress en angst te verminderen door de geest te kalmeren en de ademhaling te vertragen. Dit kan op zijn beurt de hartslag verlagen en de bloeddruk reguleren.

  1. Verbetert de longfunctie

Pranayama kan de longfunctie verbeteren door de longcapaciteit te vergroten en de ademhalingsspieren te versterken. Dit kan op zijn beurt de zuurstofopname verbeteren en de algehele gezondheid verbeteren.

  1. Verbetert de concentratie en focus

Pranayama kan de concentratie en focus verbeteren door de geest te kalmeren en te focussen op de ademhaling. Dit kan op zijn beurt de geest helderder maken en de algehele productiviteit verbeteren.

  1. Verbetert de spijsvertering

Het kan de spijsvertering verbeteren door de bloedstroom naar het spijsverteringsstelsel te verhogen. Dit kan op zijn beurt de opname van voedingsstoffen verbeteren en de algehele gezondheid verbeteren.

Hoe Pranayama te beoefenen?

Er zijn verschillende soorten pranayama-oefeningen die kunnen worden beoefend om de gezondheid te verbeteren. Hieronder vindt u enkele veel voorkomende pranayama-oefeningen en hoe ze kunnen worden uitgevoerd.

Nadi Shodhana Pranayama

Nadi Shodhana Pranayama is een populaire pranayama-oefening die ook wel bekend staat als de alternatieve neusademhaling. Deze oefening kan helpen om de ademhaling te kalmeren en te vertragen, stress en angst te verminderen en de geest te kalmeren.

Om deze oefening uit te voeren, gaat u comfortabel zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Plaats uw linkerhand op uw linker knie en breng uw rechterhand naar uw neus. Gebruik uw duim om uw rechter neusgat te sluiten en adem in door uw linkerneusgat. Houd uw adem kort vast en gebruik dan uw wijsvinger om uw linkerneusgat te sluiten terwijl u uw rechter neusgat opent en uitademt. Adem dan in door uw rechter neusgat en houd uw adem kort vast. Sluit uw rechter neusgat met uw duim en adem uit door uw linker neusgat. Herhaal deze cyclus en adem afwisselend in en uit door elk neusgat.

Kapalbhati Pranayama (schoonmaakademhaling)

Kapalbhati Pranayama is een krachtige ademhalingstechniek die kan helpen om de longen te reinigen en de geest te kalmeren. Deze oefening omvat het snel inademen en uitademen van de buik en kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en de bloeddruk te reguleren.

Om deze oefening uit te voeren, gaat u comfortabel zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Plaats uw handen op uw buik en adem in door uw neus. Adem dan snel uit en trek uw buikspieren naar binnen terwijl u uitademt. Adem dan weer in en herhaal de cyclus.

Ujjayi Pranayama (zegevierende ademhaling)

Ujjayi Pranayama is een ademhalingstechniek die kan helpen om de geest te kalmeren en de bloeddruk te verlagen. Deze oefening omvat het inademen en uitademen door de neus terwijl u uw keelgat samentrekt om een ​​fluisterend geluid te creëren.

Om deze oefening uit te voeren, gaat u comfortabel zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Adem in door uw neus terwijl u uw keelgat samentrekt om een ​​fluisterend geluid te creëren. Adem dan langzaam uit terwijl u uw keelgat samentrekt om hetzelfde fluisterende geluid te creëren.

Het  is een krachtige ademhalingstechniek die kan helpen om uw leven te verbeteren. De voordelen van pranayama zijn onder meer stressvermindering, verbeterde longfunctie, verbeterde concentratie en focus en verbeterde spijsvertering. Er zijn verschillende soorten oefeningen die u kunt beoefenen om uw gezondheid en welzijn te verbeteren.