Breathwork

Breathwork of ademwerk gezocht? Dan zit je hier goed bij Machteld Van Impe. . De afgelopen jaren heb ik belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van mijn levensstijl, relaties en prioriteiten. Ik had geen bewust plan, maar het starten van de Dru Yoga Docentenopleiding was een van die stappen en het markeerde het begin van een mooie reis. Tijdens deze reis leerde ik mezelf beter kennen, werd ik me bewust van mijn eigen grenzen en ontdekte ik rust en stilte in mezelf. Om mijn yoga-praktijk te verbeteren, volgde ik de Dru Rugcursus, wat een logische aanvulling was omdat ik eerder rugklachten had gehad en het beoefenen van Dru Yoga mijn klachten aanzienlijk had verminderd.

Breathwork coach en docent 

Gedurende de opleiding begon ik ook te mediteren en groeide mijn interesse voor pranayama, een wezenlijk onderdeel van het achtvoudige pad van yoga dat ons leert bewust te ademen. Dit groeide uit tot een passie voor alles wat met ademhaling te maken heeft, inclusief ademwerk, wat naadloos aansluit bij yoga.

Elk van deze stappen kwam vanzelf op het juiste moment en het proces was soms moeilijk. Toch zou ik voor geen goud willen terugkeren. Ik ben nu veel meer tevreden met wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Vroeger maakte ik vooral keuzes vanuit mijn hoofd, maar nu voel ik wat ik wil en wat goed voor me werkt. Ik ben meer mezelf dan ooit tevoren en Dru yoga, meditatie, pranayama en ademwerk hebben daar aanzienlijk aan bijgedragen. Deze hele, fascinerende reis heeft mijn liefde voor yoga en ademhaling alleen maar vergroot.

Het is mijn grootste wens dat jij ook deze ervaring kunt hebben. Dat je rust kunt vinden in jezelf, dat je jezelf kunt zijn, dat je kunt stralen en voelen dat alles stroomt, terwijl je tegelijkertijd gewoon het leven leidt. Want ja, het leven gebeurt gewoon.

 

Yoga | Meditatie | ademcoach

Als yogadocent, meditatiedocent en ademcoach, help ik je graag bij jouw innerlijke reis.

En dat in een veilige omgeving, steeds binnen je eigen grenzen.

Ik begeleid je op weg om in je hoogste potentieel, jouw authentieke zelf te stappen.

Breathwork

Breathwork : De kracht van bewust ademen

Ademhalen is iets wat we allemaal doen, elke dag, zonder er echt bij stil te staan. Het is een automatisch proces dat vanzelf gebeurt. Toch kunnen we door bewust ademen ons leven positief beïnvloeden en onze gezondheid verbeteren. Breathwork , ook wel ademtherapie genoemd, is een techniek die zich richt op het bewust beheersen van onze ademhaling om ons lichaam en geest in balans te brengen. In dit artikel vertellen we je alles over de kracht van ademwerk en hoe het jou kan helpen om meer rust, energie en focus te krijgen.

Wat is ademwerk?

Ademwerk is een vorm van therapie waarbij de nadruk ligt op het bewust worden van onze ademhaling en het beïnvloeden ervan. Door middel van ademoefeningen en meditatie leren we onze ademhaling te controleren en te sturen. Dit heeft een positieve invloed op ons lichaam en geest, omdat onze ademhaling direct verbonden is met ons zenuwstelsel en onze hormoonhuishouding. Door bewust te ademen, kunnen we ons lichaam en geest in balans brengen en ons immuunsysteem versterken.

Wat zijn de voordelen van ademwerk?

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het beoefenen van Breathwork. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  1. Stressvermindering: Door bewust te ademen kunnen we ons stressniveau verlagen. We creëren meer rust in ons hoofd en ons lichaam, waardoor we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

  2. Meer energie: Door middel van ademoefeningen kunnen we ons lichaam voorzien van meer zuurstof, waardoor we ons energieker en vitaler voelen.

  3. Verbeterde concentratie: Door regelmatig te oefenen met ademwerk kunnen we onze concentratie verbeteren. We leren beter te focussen en ons hoofd leeg te maken.

  4. Beter slapen: Door middel van ademwerk kunnen we ons lichaam en geest tot rust brengen, waardoor we beter kunnen slapen.

  5. Versterkt immuunsysteem: Door bewust te ademen kunnen we ons immuunsysteem versterken, omdat een goede ademhaling zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer naar ons lichaam.

Hoe werkt ademwerk?

Ademwerk of Breathwork  kan op verschillende manieren worden toegepast. Een veelgebruikte methode is de Wim Hof-methode, vernoemd naar de Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof. Bij deze methode wordt er gebruikgemaakt van specifieke ademtechnieken, in combinatie met koude training en meditatie. De Wim Hof-methode richt zich op het versterken van het immuunsysteem en het vergroten van de mentale en fysieke weerbaarheid.

Naast de Wim Hof-methode zijn er nog veel meer verschillende vormen van ademwerk.

Andere veelgebruikte methoden zijn bijvoorbeeld de Buteyko-methode, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van hyperventilatie en het verbeteren van de zuurstofopname in het lichaam, en de Transformational Breath-methode, waarbij ademhaling wordt gebruikt als een instrument voor zelfontwikkeling en heling. Het is belangrijk om te benadrukken dat er niet één beste methode is, maar dat het afhankelijk is van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren welke methode het beste bij jou past.

Waarom is ademwerk belangrijk voor onze gezondheid?

Onze ademhaling is essentieel voor ons lichaam en onze gezondheid. Door bewust te ademen kunnen we ons lichaam en geest in balans brengen en ons immuunsysteem versterken. Een goede ademhaling zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer naar ons lichaam, wat bijdraagt aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Daarnaast kan ademwerk ons helpen om beter om te gaan met stress, onze concentratie te verbeteren en onze slaap te bevorderen.

Hoe kun je zelf aan de slag met ademwerk?

Als je geïnteresseerd bent in Breathwork, zijn er verschillende manieren waarop je zelf aan de slag kunt gaan. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Zoek een ademcoach: Als je wilt starten met ademwerk, kan het handig zijn om een ademcoach te zoeken. Een ademcoach kan je helpen bij het vinden van de juiste ademtechnieken en het ontwikkelen van een ademroutine die bij jou past.

  2. Online cursussen en workshops: Er zijn tegenwoordig veel online cursussen en workshops beschikbaar waarin je kunt leren over ademwerk. Dit kan een goede manier zijn om kennis te maken met verschillende ademtechnieken en te ontdekken welke methode het beste bij jou past.

  3. Zelf oefenen: Je kunt ook zelf aan de slag gaan met ademoefeningen. Begin bijvoorbeeld met simpele oefeningen zoals diepe buikademhaling en bouw dit langzaam op naar meer gevorderde technieken.

  4. Ademhaling integreren in dagelijkse routine: Probeer ademhaling te integreren in je dagelijkse routine. Doe bijvoorbeeld ademoefeningen voordat je gaat slapen of bij het opstaan, of neem regelmatig een momentje om bewust te ademen gedurende de dag.

Breathwork is een krachtige techniek die ons kan helpen om meer rust, energie en focus te krijgen. Door bewust te ademen, kunnen we ons lichaam en geest in balans brengen en ons immuunsysteem versterken. Er zijn verschillende methoden van Breathwork beschikbaar, die elk hun eigen voordelen en toepassingen hebben. Als je geïnteresseerd bent in ademwerk, zijn er verschillende manieren waarop je zelf aan de slag kunt gaan. Of je nu op zoek bent naar meer rust, energie of focus, of gewoon geïnteresseerd bent in de kracht van onze ademhaling, ademwerk is zeker de moeite waard om te ontdekken.

Als je meer wilt weten over Breathwork neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder.